Baile Felix


Despre Băile Felix

Baile Felix, localitatea suburbana a Oradiei, aflata la circa 8 km de oras, a devenit sinonim cu notiunea de statiune balneara, fiind cel mai cunoscut din Romania si foarte cautat in afara granitelor. Izvoarele cu apa geo-termala cu temperaturi de 43–49°C au proprietăti curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietăti sapropelice.

Datorita acestor ape termale si a numarului mare de turistii care vin an de an in statiunea Baile Felix, s-a dezvoltat si sistemul de cazare privat. Construirea unui numar mare de pensiuni este dovada ca statiunea este foarte bine cunoascuta de catre turisti, atat in Romania cat si in strainatate.

Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse, care confera statiunii o atmosfera ideală in orice anotimp, facandu-l propice pentru relaxare si tratament, incât ploaia sau frigul iernii nu reprezinta nici un impediment pentru o baie cu apa geo-termala, in aer liber. Dupa 1989, Baile Felix a intrat intr-o dezvoltare mai rapida iar in prezent in statiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit si se situeaza la nivelul turismului international.

Obiective Turistice

  • Lacurile cu nuferi si lotusi populate cu broaste testoase si pesti exotici.
  • Strandul cu apă termala Apollo (1900).
  • Primul Aqua Park - Aqua Park President din statiune.
  • Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani).
  • “Capela de la Haieu, o impresionanta biserică-sala de sorginte medievala (sec. XIV), in care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata in anul 1977)
  • cladirea Sanifarm, o fosta mănăstire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Vincențiu, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita în sec. al XVIII-lea. O monografie mai completa a comunei Sanmartin gasiti
  • Rezervatia Naturala "Paraul Peta" din Baile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: " Nymphaea Lotus Thermalis " (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele " Rosioara lui Racovita ” (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul " Melanopsis Parreyssi " (supravietuitor al erei glaciare).
  • Biserica romano-catolica din Baile 1 Mai
  • Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.

inapoi